Peří a nanomembrána – ideální kombinace pro oděvy, které zahřejí a přitom nezvlhnou

S libereckým výrobcem oděvů, společností OutdoorKWAK, navrhujeme kolekci péřových oděvů a doplňků opatřených nanomembránou. Membrána ochrání peří před vlhkostí a vodou, takže spacák nebo bunda vás zahřejí i v dešti. Firma má v nabídce sukně, fusaky nebo palčáky. Unikátní kombinaci péřového výrobku a nanomembrány chrání užitný vzor.

Co se stane, když vybavíte peří nanomembránou? KWAK. Roman Knížek (vlevo) a David Pařízek se spacákem s nanomembránou.

„Je to přidaná hodnota, která výrazně přispívá k udržení tepla a komfortu péřových spacáků a oděvů v nepříznivém počasí. Kombinace nanomembrány a peří na trhu zatím není,“ říká Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL, který se společností OutdoorKWAK na vývoji oděvů s nanomembránou spolupracuje.

„Vůči péřovým výrobkům mají někteří lidé výhrady, protože v nich promoknou. S nanomembránou tyto obavy odpadají. Oděv nebo spacák má vysoký vodní sloupec a je větruodolný. A protože je membrána lehoučká, oděv nenabývá na váze,“ vyjmenovává přednosti nanotechnologie spolumajitel společnosti OutdoorKWAK David Pařízek. Dodává, že na kombinaci péřových výrobků s nanomembránou má společnost užitný vzor.

Společnost OutdoorKWAK s 23 zaměstnanci sídlící v Liberci se pustila do zavádění nové technologie naplno. A kromě spacích pytlů nabízí mnoho dalších výrobků s nanomembránou, například bundy, vesty, kalhoty, větrovky, sukně, rukavice nebo i fusaky do kočárků. Oděvy šijí v dámských, pánských i v dětských velikostech. Nyní vyvíjejí také odklápěcí rukavice, které v rámci své diplomové práce navrhla studentka inženýrského studia Dominika Reslová z katedry hodnocení textilií FT TUL.

„Je to pro nás velmi motivující spolupráce a důkaz, že se vyplatí jít s dobrými nápady nejen za velkými firmami a hráči v oděvním průmyslu, ale spolupracovat i s menšími firmami, které jsou při vývoji novinek progresivní a umí do toho jít s tou správnou dávkou nadšení,“ dodává doktor Knížek.

Pro společnost OutdoorKWAK je spolupráce s vysokou školou zásadní. „Získáváme tak odbornost podpořenou zkušenostmi s vývojem, cenné informace o materiálech a technologické know-how. Navíc máme to štěstí, že liberecká textilní fakulta má vynikající pověst, která dodává našim výrobkům další punc kvality,“ uzavírá Eva Hrstková, spolumajitelka společnosti OutdoorKWAK.

Radek Pirkl
tiskový mluvčí Technické univerzity v Liberci
+420 734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

31. května 2024