Kniha Nanovlákna získala Cenu Josefa Hlávky

»Co je nano, si myslí, že ví každý, ale skutečná odbornost je v této knize,« řekl o publikaci, která je v českém kontextu ojedinělá, člen hodnotícího výboru profesor Karel Rohlena. Cenu si včera na zámku v Lužanech převzal profesor David Lukáš s částí svého kolektivu spoluautorů.

Nanovlákna a jejich oceněný tým: zprava Jan Valtera, Michal Trčka, Eva Kuželová Košťáková, David Lukáš a David Svoboda. Foto: archiv oceněných

Cílem knihy Nanovlákna s podtitulem Teorie, technologie a použití, která vyšla v polovině roku 2023 v nakladatelství Academia, je nabídnout přírodovědně, technicky a technologicky zaměřeným čtenářům ucelený text popisující teorii tvorby nanovláken, a to s důrazem na hydrodynamické nestability, technologie jejich výroby, s přihlédnutím zejména k elektrickému zvlákňování, a oblasti jejich využití, především ve zdravotnictví. Nechybí ani ekonomická a filozofická reflexe.

Podle hlavního editora profesora Davida Lukáše z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, je publikace Nanovlákna určena především studentům, akademikům a vědeckým pracovníkům, ale jsou v ní i kapitoly přístupné veřejnosti: například historický úvod nebo etická reflexe.

„V tomto pojetí je pro česky mluvící odbornou veřejnost takováto publikace o nanovláknech ojedinělá,“ říká prof. et prof. David Lukáš o díle, které jako hlavní autor a editor vedl.

„Publikace uzrávala více jak deset let,“ dodává David Lukáš, který se tvorbou, charakteristikou a aplikací nanovláken profesně zabývá už více jak 30 let. Dlouhá léta jako vedoucí katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL, poslední roky jako zakladatel studijního programu bioinženýrství na katedře chemie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, kde se dále věnuje teorii, technologii a aplikacím nanovlákenných materiálů vytvořených především technologií AC spinningu pro biologická a lékařská použití. Je také autorem desítek českých i evropských patentů v této oblasti.

Multidisciplinární kolektiv autorů pod vedením profesora Lukáše tvořili: MUDr. Ladislav Dzan, Ph.D., MDDr. Štěpánka Dzanová, RNDr. Věra Hedvičáková, Ph.D., doc. Ing. Věra Jenčová, Ph.D., doc. Ing. Eva Kuželová Košťáková, Ph.D., Ing. Maxim Lisnenko, Ing. David Svoboda, Mgr. Michal Trčka, Ph.D., a doc. Ing. Jan Valtera, Ph.D.

Profesor Karel Rohlena jako člen Výboru sekce pro vědeckou a odbornou literaturu Nadace Českého literárního fondu při slavnostním předávání Cen Josefa Hlávky mimo jiné uvedl, že na knize si on osobně cení různorodosti oborů, které kniha o nanovláknech pokrývá, a uvedl, že je to vůbec první kniha navržená na toto ocenění, která má vysoký aplikační potenciál a představuje relativně novy obor, jenž je třeba představovat dál.

„Co je nano, si myslí, že ví každý, ale skutečná odbornost je v této knize,“ poznamenal včera na zámku v Lužanech profesor Rohlena.

Cena Josefa Hlávky za vědeckou literaturu
Literární cena Josefa Hlávky je udělována Nadací Českého literárního fondu a Nadáním J., M. a Z. Hlávkových. Cena je každoročně udělována za původní vědeckou monografii v oblasti věd společenských, věd lékařských, vědy o živé přírodě a vědy o neživé přírodě, která byla vydána v České republice v předchozím kalendářním roce. Výběr knižního titulu k ocenění provádí Výbor sekce pro vědeckou a odbornou literaturu Nadace Českého literárního fondu za účasti pověřeného člena správní rady Nadání. Na nadačním příspěvku pro každou ze čtyř vybraných publikaci se Nadání podílí částkou 25 000 Kč. Cena se zpravidla předává na zámku Josefa Hlávky v Lužanech, obvykle v měsíci červnu.

Radek Pirkl
mluvčí Technické univerzity v Liberci
+420 734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

18. června 2024