Naše 3D tiskárna pomáhá ochránit zdravotníky liberecké nemocnice

Nástavce, které umožňují stisknout kliku předloktím, a ne rukou, zkonstruoval a na 3D tiskárně vytvořil tým vědců z Oddělení průmyslových technologií Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CxI). Do nemocnice dodáváme i štíty a další řešení z 3D tisku.

Liberecké nemocnici předali naši vědci již v závěru minulého týdne několik setů klik. „Nástavce na další nemocniční kliky jsme připraveni natisknout během několika hodin,“ uvedl Jiří Šafka z Oddělení průmyslových technologií CxI. Konstruktérem tohoto přípravku je Michal Ackermann. Nástavce jsou díky detailním skenům přesně uzpůsobené klikám liberecké nemocnice.

„Nástavce jsou zatím na oddělení ARO a pomohou nám udržet co nejčistší prostředí. Nic podobného jsme zatím neměli,“ zhodnotil novinku mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

„I když se snažíme vše dezinfikovat, mít dvoje, troje rukavice, všechny povrchy, na které musíme sahat, představují riziko přenosu infekce. Nástavce umožní méně rizikové otvírání klik,“ doplnil lékař z oddělení ARO liberecké nemocnice Jan Ferech.

Díky špičkové 3D tiskárně HP Jet Fusion 4200, kterou univerzita má, začali lékaři krajské nemocnice v Liberci testovat kromě nástavců na kliky také upravené respirátory s účinnějšími filtry, stabilizační spojky pro pohodlnější přichycení roušek na hlavě a modifikované polykarbonátové hlavové štíty. Vše pomůže lépe ochránit zdravotníky před koronavirovou nákazou.

Autory nového designu štítů jsou Jakub Macháček a Filip Véle ze stejného oddělení CxI. Původní štíty, které nemocnice využívá, totiž neseděly při současném použití výše zmíněných respirátorů správně. Polykarbonátové desky, ze kterých je štít částečně vytvořen, byly darem firmy Titan Multiplast právě pro tyto účely. „Předali jsme první prototypy krajské nemocnici, aby je vyzkoušela. Pak dodáme dalších třicet kusů. A pokud bude potřeba, i další série,“ řekl doktor Šafka.

„Tento nejvyšší stupeň ochrany, tedy respirátor a štít se doporučuje používat u pacienta, který má potvrzené onemocnění koronavirem nebo má podezření na toto onemocnění a je ve fázi vyšetřování. Personál je s ním v těsném kontaktu. Z hlediska přenosu infekce je to vysoce rizikové, vznikají tam aerosolové suspenze,“ vysvětlil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Podle vzoru z CxI chce štíty vyrábět i Škoda Auto. Dodávala by je nemocnici v Mladé Boleslavi.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

30. března 2020